Košík
prázdný

Sledování
objednávek

Články

Prořezávání zoubků / radí Máma pediatr (mamapediatr.cz)

Za každou mrzutostí, každým sliněním, ale i teplotou nemálo rodičů hledá viníka právě v růstu zubů. Někdy si podle intenzity slinění myslíme, že zoubek musí vykouknout každým dnem. A ono to tak často není.

Doba prořezání prvního zoubku je značně široká. Uvádí se rozpětí od 6 do 12 měsíců. Může to být dříve i později a v obou situacích je to zcela v pořádku. Hodně rodičů očekává první zub kolem půlroku dítěte, ale častěji je to spíš až kolem třičtvrtě roku.

A jaký zoubek vyhlížet jako první?
Obvykle je to dolní řezák. Mléčné zoubky rostou obvykle v následujícím pořadí (v závorce uvádím měsíce, kdy se zoubek ukáže) :

  • Střední řezák (6-11 měsíců)
  • Postranní řezák (8-16 měsíců)
  • První stoličky (14-18 měsíců)
  • Špičáky (16-22 měsíců)
  • Druhé stoličky (22-32 měsíců)
  • Mléčný chrup by měl být kompletní (20 zubů) do 3 let věku.

Někteří rodiče ví o každém jednom zoubku, jiní si zoubku všimnou, až když je prořezaný. Pojďme se podívat, jak můžeme dětem ulevit od potíží spojených s růstem zubů.

Masáž dásní
✅ Pomocí silikonového prsťáčku od @jackandjillkids_cz. Jde o návlek na prst z lékařského silikonu s jemnými vlákny a výstupky. Jemný tlak uleví nateklým dásním. Mimo úlevu od bolesti můžete prsťáček také využít jako přípravu pro budoucí čištění zoubků (u bezzubých kojenců).

Kousátka
✅ Úlevu přinášejí díky tlaku na dásně, který děťátko vyvine aktivně. Kousátko můžete pro větší efekt nachladit v ledničce. Dcera měla nejraději kousátko ze silikonu.

Lokální tlumení bolesti
✅ Mimo mechanických pomůcek přinese úlevu i gelík na dásně. Použít můžete Gel na prořezávající se zoubky od @jackandjillkids_cz. Gel má pozitivní vliv na neklidné a podrážděné dásně. Díky přírodnímu složení s heřmánkem a měsíčkem má pozitivní efektna neklidné, podrážděné  a oteklé dásně a je bezpečný při spolknutí. Gel neobsahuje benzokaín ani rulík.

Celkové tlumení bolesti
Někdy jsou lokální cesty na úlevu od bolesti krátké a miminko je z bolesti hodně mrzuté. I při růstu zoubků můžete ulevit od bolesti s pomocí tzv. analgetik. V případě malých dětí se využívají přípravky s ibuprofenem (Nurofen, Brufen, Inflanor) nebo s paracetamolem (Panadol, Paralen).

Horečka obvykle není příznakem růstu zubů, ale spíše známkou infekčního onemocnění.

Někdy úlevu přinese jen chování, nošení a náruč rodičů. 

A hlavně nezapomeňte, zoubky je potřeba čistit hned od prvního zoubku.

MUDr. Petra Petrtylová
Mamapediatr.cz