Košík
prázdný

Sledování
objednávek

Články

Kdy začít čistit zuby? / radí Máma pediatr (mamapediatr.cz)

Kdy začít čistit zuby? Hned jak se prořeže první zub. Musí se čistit i ten jeden jediný.

Mléčné zuby jsou oproti zubům trvalým více náchylné k zubnímu kazu. Je to z důvodu nedostatečně vyvinuté skloviny.

Jak často čistit?
2 x denně, ráno a večer.
Má kamarádka zubařka říká, že pokud je čištění dokonalé, tak stačí 1x denně, ale dokonale čistí málokdo. Moje maminka mi už jako malé říkala: “Ráno čistíš pro krásu, večer pro zdraví.”

Čím čistit?
✅ Zubním kartáčkem.
V případě prvního zoubku bývá fajn solo kartáček . Má maličkou hlavičku a velké množství vláken. Když přibyde více zoubků, pořiďte dětský kartáček. Volte takový, který má kratší a silnější rukojeť a jemná vlákna. Moje dcery mají rády kartáčky od @jackandjillkids_cz. Tento kartáček se dobře drží i malému batoleti a starší holčičku zase zaujme veselý obrázek (aktuálně je top růžová koala). Mně se zase na kartáčku líbí malá hlavička, měkká vlákna a taky to, že je vyroben z kukuřičného škrobu a mohu ho dát na kompost nebo bioodpadu (po odlomení hlavičky s nylonovými vlákny).

✅ Zubní pasty.
Zubní pasta pro správné vyčištění zubů není nezbytná. Nejdůležitější je mechanické očištění zubního plaku s pomocí zubního kartáčku. Pokud chcete dětem čistit zuby i se zubní pastou, zvolte pro začátek zubní pastu bez fluoridů. Děti zubní pastu polykají a fluoridy jsou určené pro zevní užití. Pokud zvolíte pastu s fluoridy, striktně dbejte na správné dávkování - velikost zrnka rýže pro děti, které pastu ještě polykají a velikost kuličky hrášku pro děti, co si již umí vypláchnout ústa a vodu následně vyplivnou.

Již před lety jsem pro dcery začala kupovat zubní pasty od @jackandjillkids_cz.
Zubní pasty jsou bez fluoridů, je to pro mne významné plus. Od útlého věku v dcerách pěstuji samostatnost. Zuby si jdou jako první čistit samy včetně opláchnutí kartáčku a nanesení zubní pasty. U pasty s fluoridy nejsem schopná uhlídat, že si děvčata nanesou adekvátního množství pasty. Správná technika čištění zubů je hodně náročná na motoriku ruky, takže holkám zoubky dočišťujeme. A budeme to takto dělat až do 10-12 let. 

Jako první jsem sáhla po variantě bez příchuti. Ale jak dcera zjistila, že lze mít zubní pastu s příchutí, chce jen tu. Oceňují velký výběr příchutí. Právě změna příchuti dokáže holky znovu namotivovat k čištění. Starší dcerka má dlouhodobě oblíbenou jahodovou variantu. Mrňavka si vybírá často banánovou příchuť.

Péče o dočasný chrup je naprosto zásadní.
Nepoškozený mléčný chrup pozitivně ovlivňuje stav stálého chrupu i vývoj čelisti. Mléčné zuby drží místo zubům stálým.

MUDr. Petra Petrtylová
Mamapediatr.cz